Egy sütő, ami tényleg tudja, hogy mikor készül el az étel

Képzeljük el azt, hogy a sütőnk tudja, hogy mikor sült át teljesen a hús vagy mikor érte el a tökéletes állapotot az elkészítendő sütemény. Ezt pedig nem egy előre betáplált programtáblázat segítségével teszi, aminek esetében meg van adva, hogy a csirkecombot 180 c° fokon 45 percig kell sütni, ezért 45 perc után jelez, hogy kész az étel. Mivel a sütési időt számos változó befolyásolhatja, ezért ez a megoldás nem tökéletes. Ebben ígér most áttörést a Bosch sütő mesterséges intelligenciával.

PerfectBake / PerfectRoast

Egyes Bosch sütők már jelenleg is hatékonyabb eszközöket használnak a sütés végeztének megbecsülésére.

Hirdetés
  • PerfectBake érzékelő: folyamatosan méri a kemencében lévő páratartalmat és automatikusan szabályozza a sütés folyamatát a mért adatok alapján.
  • PerfectRoast hússzonda: Három mérési pontjának köszönhetően a szonda Celsius-fokon belüli pontossággal képes felmérni a sült hús belső hőmérsékletét

Noha a PerfectBake és a PerfectRoast is rendkívül hatékony kényelmi funkciók, most ezeket szeretné továbbtökéletesíteni a Bosch. Ebben pedig a mesterséges intelligenciát hívják segítségül.

Mesterséges intelligencia

Egy kis kitérő: A mesterséges intelligencia hihetetlen fejlődésének köszönhetően, ma már az önvezető autó nem csak egy futurisztikus képzelgés, hanem egy előrehaladott állapotban lévő fejlesztés. A szegmens élharcosa a jól ismert Tesla. Az ő módszerük az, hogy az általuk gyártott autók, mind rögzítik a vezetési adatokat. Hogy hol, mikor, milyen helyzetben hogyan vezette az autót a sofőr és ezeket a tapasztalásokat egy nagy központi információs adathalmazba gyűjtik össze. Az elképzelhetetlen méretű adathalmot pedig mesterséges intelligencia segítségével dolgozzák fel. A több százezer sofőr tapasztalatait összegyúrva pedig folyamatosan finomhangolják, tökéletesítik az önvezető autó mesterséges intelligenciáját.

Home Connect

A Tesla módszeréhez nagyon hasonlót valósít meg a Bosch a konyhai sütés területén. Már létező és működő rendszer a Bosch okos otthona, a „Home Connect”. Az arra alkalmas Smart háztartási eszközök egy közös platformra vannak csatlakoztatva, aminek köszönhetően a okostelefonunkkal bármilyen távolságból tudjuk vezérelni őket vagy lekérdezni, hogy éppen hol tartanak az elindított munkafolyamattal.

Idén ősszel kezdik el bevezetni a mesterséges intelligenciával felszerelt új sütőiket. Ezek a rendszerhez csatlakozva, az összes „Home Connect” okos otthon felhasználó és a mi saját sütési szokásaink alapján, az idő során egyre okosabbá válnak és egyre pontosabban előrejelzik majd az ételek elkészültét.

Hogyan fog ez működni? Mialatt az étel sül, a PerfectBake érzékelővel vagy PerfectRoast hússzondával ellátott sütő folyamatosan adatokat küld a Home Connect segítségével egy felhő alapú adatbázisba. Az ide beérkezett adatokat folyamatosan összeveti és kielemzi a rendszer és a saját és mások szokásai alapján folyamatosan frissíti, tanítja a sütőnket. Ez azt eredményezi, hogy egyre inkább a saját ízlésünknek megfelelő állapotában fogunk jelzést kapni az ételünk elkészültéről.

Bosch beépíthető sütő mesterséges intelligenciával

Sütő és mesterséges intelligencia egy mondatban? Ezen néhány éve még mosolyogtunk volna. Egyszerre bámulatos és különös jelen idő ez. A Bosch 2020-ra szeretné szélesebb körben elterjeszteni az új technológiát. Kis hazánkban az okos otthonok elterjedése még igen gyermekcipőben jár, ezért nálunk várhatóan lesz némi csúszás ebben.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Hozzászólás elküldése
Neved