Új energiacímke a láthatáron

Új energiacímkék lesznek 2021-től

2021-től az Európai Unió országaiban, így Magyarországon is új energiacímkék kerülnek bevezetésre bizonyos termékkategóriákra. Ezek a hűtők, fagyasztók, mosogatógépek, szárítógépek és mosó-szárítógépek, mosógépek, televíziók, lámpák.

Miért van szükség erre?

A most használt energiacímkék, illetve az azokon található energiaosztály besorolások már lassan 30 évesek. Ez idő alatt a műszaki cikkek nagyságrendekkel energiatakarékosabbakká váltak. Ennek eredményeként mostanra a legöbb háztartási gép már az „A”-nál jobb „A+”, „A++” vagy „A+++” besorolás alá tartozik.

Hirdetés

Az új besorolások célja, hogy a készülékek energiahatékonyságát jobban érzékelhetően, megkülönböztethetően fejezzék ki.

Az új energiaosztály besorolások

A jelenlegi legjobb értéknek számító „A+++” (A-45%) energiahatékonyság fog megfelelni a szimpla „A” osztálynak.

Az ennél gyengébb osztályzatú készülékek előreláthatóan 20%-onként visszább lépve „B”, „C”, „D”, „E”, „F” besorolást fognak kapni.

Mit jelent ez a vásárló számára?

Azok számára, akik nem tudnak az energiacímke változásáról, egy év múlva meglepetést fog okozni, hogy eltűntek a boltokból az „A+” és annál jobb besorolású készülékek és a helyüket „A”, „B”, „C”… betűvel ellátott készülékek veszik át. Ez megtévesztő lehet, ezért mindenképpen érdemes az energiacímkén szereplő egyéb fogyasztási adatokat, mint az éves energiafogyasztást is figyelembe venni a termék kiválasztásakor.

Mikor kerül bevezetésre?

Az új energiacímke csendes bevezetése már idén ősszel megkezdődik, de az üzletekben kihelyezni és az online kereskedésekben megjeleníteni csak 2021. március 1.-től lesz kötelező.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Hozzászólás elküldése
Neved