Okos háztartási gépek – A Jövő már a küszöbön áll

Az innováció nem kerüli el leghagyományosabb háztartási eszközeinket sem. Már több éve, hogy színre léptek a vezető márkák első szárnypróbálgatásaikkal, amelyek marketing fogásnak kiválóak voltak, de még nem voltak igazán ránk, felhasználókra szabva. Mára sokat fejlődtek e téren, most megnézünk néhány újítást a háztartási eszközök világából.

Az elmúlt időszak talán egyik legnagyobb konyhai dobása a „kopp-kopp” hűtő. A koreai gyártó hűtőszekrényének ajtajába egy méretes kijelzőt helyeztek, ami ha megkopogtatjuk, átlátszóvá válik és a tartalma megtekinthető lesz anélkül, hogy az ajtót kinyitnánk. A kijelzőn keresztül tovább számos okos funkciót elérünk. Ilyen a klasszikus cetliket helyettesítő „Memo” vagy az ételek szavatossági idejére figyelmeztető „D-Day”. Az alábbi gyártói videón bemutatásra kerül a készülék:

Hirdetés

 A mosógépek színterén sincs hiány újdonságokból. Egy szintén koreai gyártó idei fő attrakciója az „AddWash” funkció. Ez annyit tesz, hogy a mosógép ajtajára került egy kisebb méretű lehajtható ablak, amin keresztül akár a mosás elindítása után is adhatunk a bent lévőkhöz plusz ruhát anélkül, hogy a folyamatban lévő programot szüneteltetnék. De ez még nem minden. A mosógép SMART tulajdonságai: egy letölthető gyári applikáció segítségével bárhonnan, bármikor elindítható a mosás az okos telefonunkról. Nyomon követhetjük, hogy éppen milyen fázisban van az adott program, statisztikát láthatunk a készülék energiafogyasztásáról és nem utolsó sorban jelez az alkalmazás, ha bent felejtettük a ruhát a gépben. A gyártó promóciós videója a szóban forgó mosógépről:

 Mit szólnál egy robot porszívóhoz, ami teljesen önállóan végzi a dolgát? Előre beütemezheted, hogy melyik héten, melyik napokon porszívózzon, ha lemerül az akkumulátora, automatikusan töltőre csatlakozik és hogy akkor se kelljen lehajolnod, ha esetleg rendhagyó feladatot bíznál rá, egy telefonos applikáció segítségével okos telefonodról is vezérelheted, akár a munkahelyedről. Mutatunk egy ilyen készüléket is:

 Végezetül két dolgot mindenképpen érdemesnek tartunk megjegyezni. Egyrészt a fentebb bemutatott készülékek a gyártók prémium fejlesztései, ezt a fogyasztói árak is tükrözik. De jó eséllyel a legtöbb olyan újdonság, ami hasznosnak bizonyul, rövid időn belül az átlag felhasználó számára is elérhető árpontokon az üzletek polcára kerülhet, ezért érdemes nekünk, felhasználóknak tisztában lenni az aktuális trendekkel. Másrészt, noha egy-egy funkció egészen életszerű és valóban könnyebbé teheti a mindennapjainkat, a fentiek között is számos olyan innovációt találunk, ami jól mutat, de a napi rutinban nagy valószínűséggel egyelőre nincs sok haszna.

/A bejegyzésben bemutatott típusok kiemelt példák, a teljesség igénye nélkül./

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Hozzászólás elküldése
Neved