A streaming szolgáltatók térnyerésének hatására végérvényesen átformálódni látszanak a fogyasztási szokásaink a filmek és sorozatok terén. Mint minden változásnak, ennek is vannak kárvallottjai. Ilyenek a klasszikus tévé szolgáltatók és a mozi. Ez teljesen jogosan közbeszéd tárgya, vannak támogatói és ellenzői a streaming platformok hódításának és mindkét álláspont képviselői igyekeznek hangot adni a véleményüknek.

Hirdetés

Most a streaming sorozatfogyasztás egy pozitív hozadékáról szeretnénk említést tenni. Mégpedig arról, hogy a szolgáltatók rendkívül széles és nem csak az angolszász vagy hazai gyártású produkciókra korlátozódó kínálatának köszönhetően ismét reneszánszukat élik az európai sorozatok. Néhány éve még elképzelhetetlen volt, hogy az átlag magyar fogyasztók nem elhanyagolható számban elkezdenek olasz, spanyol vagy norvég anyanyelvű sorozatokat nézni. De lám, felfedeztük, hogy van élet az amerikai vagy angol sorozatokon túl. A legtöbbször szűkösebb költségvetéssel, de kreatív megoldásokkal és üdítően újszerű történetmesélési eszközökkel alkotott sorozatok is meghatározó élményt tudnak nyújtani. Ebben a cikkben 5 olyan európai sorozatot fogunk ajánlani (a teljesség igénye nélkül), amibe ha még nem tetted, érdemes most belekezdened.

Gomorra

A sorozatról

A Gomorra egy olasz nyelvű maffia sorozat, aminek első számú alkotója Roberto Saviano, aki nem mellesleg a történet alapjául szolgáló könyvet is jegyzi. 2014-ben kezdte vetíteni Olaszországban a Sky Italia csatorna, azóta a sugárzási jogokat 170 országra adták el. Eddig 4 évada forgott, de ígéretek szerint érkezik az 5. is. Az események Nápoly városában játszódnak, ott is rögzítették a jeleneteket.

A történet

Secondigliano Nápoly egyik külvárosa, a társadalom perifériájára szorult réteg olvasztótégelye. A Savastano klán uralja a városrészt. Az ő világukba kapunk betekintést Ciro Di Marzio (Marco D’Amore), a bűnszervezet egyik fiatal tagja és Gennaro Savastano (Salvatore Esposito), a klán vezetőjének fia személyén keresztül. Az első néhány epizódban még kusza, hogy ki kicsoda és mi történik. Ami viszont már az első pillanattól bevonzza a nézőt, az az olasz szegény negyed realisztikus ábrázolása. A lakótelep végeláthatatlan betonszigetei, az utcákat darazsak módjára betöltő robogók zajos káosza, az emberek és a rajtuk élősködő piti bűnözők pillanatképei.

A Gomorra nem egy klasszikus és rossz harca történet. A szereplői mind élősködők és kizsákmányolók és bár mindenkinek megvan a maga igazsága és motivációja, egytől egyig hoznak és hajtanak végre olyan döntéseket , ami semmilyen erkölcsi normával nem összeegyeztethető. Néha nehéz is azonosulni velük, ettől függetlenül lekötik, epizódról epizódra magukkal vonzzák a néző figyelmét. A sorozatot folyamatosan áthatja a félelem és az agresszió. Valószínűleg a legtöbben nem ismerjük Nápoly hírhedt külvárosát és a sztori alapjául szolgáló Camorra működését sem, de a sorozatnak elhisszük, hogy ilyen.

Az évadok felölelte idő alatt a két főszereplő, Cirio és Gennaro elérik a csúcsot és megjárják a poklot. Kettejük szeretet-gyűlölet viszonya akaratuk ellenére is összeköti a sorsukat, e köré épül a cselekmény. A sorozat a mellékszereplőkkel is részletekbe menően foglalkozik, sokuknak bemutatja a hátterét, motivációit. Egy szó mint száz, ez nem egy két dimenziós történet, nem hiába szerzett a közönség elismerése mellé remek kritikákat.

Gomorra 1. évad előzetes

Ragnarök

Ragnarök sorozat

A sorozatról

Egy istenes-szuperhősös tini sorozat norvég módra. Ugye érdekesen hangzik? A megvalósítás is az. A 2020-ban bemutatott első évadot 2021-ben már követte is a második a Netflix kínálatában. Ez a sajátos megközelítése a young adoult műfajnak, ezért nem feltétlenül való mindenkinek. De aki letérne kicsit a kitaposott ösvényekről, annak mindenképpen érdemes belenéznie.

A történet

Norvégia Edda nevű kisvárosa a cselekmény helyszíne. Ide térnek vissza a távoltöltött évek után Magne és Laurits, a két félárva tizenéves és édesanyjuk. Magne diszlexiájából adódóan tanulási nehézségekkel küzd és a beilleszkedés sem megy neki zökkenőmentesen a helyi középiskolába. Az öccse ennek szöges ellentéte, egy zseni palánta, rögtön befogadja a közösség. De rövidesen fény derül arra, hogy Magnénak nem csupán egy átlag tizenéves problémáival kell megküzdenie. Rájön, hogy ő Thor, a viking isten reinkarnációja és az a küldetés jutott neki, hogy megszabadítsa Edda városát az évezredek óta ott élő, magukat helyi iparmágnás családnak álcázó óriásoktól.

A Ragnarök, ha egy marvel produkció lenne, gigászi összecsapásokban gazdag CGI orgiát kapnánk. A norvég megközelítés költségvetési okokból sem tudna és nem is akar ilyen lenni. A hangsúlyt inkább arra fekteti, hogy párhuzamot állítson a felnőtté és az istenné válás kihívásai között. Teszi ezt a megszokott young adoult toposzok használatával, de egészen szerethető módon.

Ragnarök 1. évad előzetes

A nagy pénzrablás

A Nagy pénzrablás sorozat

Az eredetileg La Casa De Papel címen futó spanyol sorozat európai produkciótól régen nem látott nemzetközi sikereket ért el 2017-es megjelenése óta. Eredetileg a spanyol Antena 3 csatorna tűzte műsorára egy 15 epizódból álló mini szériaként. A Netflix hamar felfigyelt rá és miután megvették a nemzetközi sugárzás jogait, az eredetileg 15 terjedelmesebb fejezetet újravágták 22 rövidebb, 45 perc körüli hosszúságú blokkra. Ezeket 2 évadra bontva tették közzé. Világszerte robbanásszerű sikert aratottt, rövid idő alatt kult-státusztba lépett a sorozat, így a folytatás nem is volt kérdés. A Netflix újabb 2 évadot rendelt Alex Pina sorozatából, amely a megnövelt költségkeretnek lehetőségeit kihasználva már jóval grandiózusabban folytatódik. Azóta már az 5. évad is úton van, 2021. szeptemberében kerül fel a Netflix kínálatába.

A történet

Egy Professzor álnevű titokzatos agytröszt nagyszabású tervet eszeli ki. Nevezetesen a Spanyol Királyi Pénzverdét akarja elfoglalni és ott több milliárd euró értékű bankjegyet nyomtatni. Az éveken át csiszolgatott tervéhez azonban szüksége van egy csapatra. 8 társa a legkülönbözőbb hátterű és motivációjú férfiakból és nőkből áll össze, akik tűzön-vízen át követik őt.

A cselekmény haladtával párhuzamos visszaemlékezések segítenek közelebbről megismerni az egyébként jól eltalát, szórakoztató karaktereket és a nagy pénzrablás tervének addig nem ismert részleteit. A feszültséget epizódról epizódra nem csak fenntartja, de fokozza is a sorozat. Akitől nem áll távol a bűnügyi dráma műfaja az nagyot nem hibázhat A nagy pénzrablással.

A nagy pénzrablás 1. évad előzetes

Sötétség

Sötétség sorozat

A Sötétség ( Dark ) egy német scifi-thriller sorozat. Már eleve a Netflix megrendelésére készült és 2017 év végén került be a kínálatukba. Összesen három évada készült és nem is terveznek többet, a történetet lezártnak tekintik a készítők. Számos alkalommal az amerikai Stranger Things sorozathoz hasonlítják. Valóban egybevág a két történet annyiban, hogy egy kisváros fiatal lakói találják szemben magukat az ismert tudomány által megmagyarázhatatlan sötét rejtélyekkel. De a német történet sokkal zordabb és nyomasztóbb, mint tengerentúli konkurenciája.

A történet

Egy atomerőmű szomszédságában fekvő, Winden nevű fiktív német városban járunk. Több gyerek egymást követő eltűnése billenti ki a a helyieket nyugalmukból. A történések és az elinduló nyomozás egyre több megmagyarázhatatlan dolgot hoz felszínre a jelenből és a múltból egyaránt. Hamar kiderül, hogy Winden és a generációk óta ott élő családok akár tudtukon kívül, de szoros összefüggésben vannak egy mindenki életére kiható rejtéllyel.

A Sötétség lassan építkezik, az elején össze nem illő kirakós darabokat kapunk. Tele van lényegtelennek tűnő, később fontos részletekkel. A történet fontos eleme az időutazás, több idősávban is zajlik párhuzamosan. Számos szereplőről nem tudjuk honnan jön, hová tart, miért teszi azt, amit. Ez időnként frusztráló, de az arra fogékony nézőt epizódról epizódra a képernyő elé vonzzák a titok megismerése felé haladó lassú, óvatos léptek.

Sötétség sorozat előzetes

Aranyélet

Aranyélet sorozat

Az HBO Europe gyártásában készült Aranyélet az elmúlt évtized talán legjelentősebb magyar nyelvű sorozata. Az is az igazsághoz tartozik, hogy nem eredeti ötlet, a finn könnyű élet (Helppo elämä) remakeje, de ettől függetlenül kétségtelenül kiemelkedik a magyar kínálatból. Ahogy szokás mondani, „minden szent keze maga felé hajlik”, ezért talán bocsánatos, hogy nem eredeti ötletként felkerült a szubjektív 5 európai sorozat, amibe érdemes belekezdened listánkra. A 2015-ben az HBO kínálatába kerülő sorozatból összesen három évad készült 8-8 epizóddal.

Az Aranyéletre a bűnügyi dráma műfajt lehet leginkább ráhúzni. Adott egy fényűző kertvárosi életet élő idilli család, akik látszólag a felső osztály unalmas mindennapjait élik. Miklósi Attila, a családfő azonban nem az a sikeres vállalkozó, akinek szomszédai gondolják. Valójában egy megfáradt bűnöző, aki a legváltozatosabb csalásokból tartja fenn a luxust, amiben élnek. Egy nap erre ráunva úgy dönt, feladja eddigi életét és tisztességes életbe kezd. Ez azonban felborítja a családi idillt. A megváltozott anyagi helyzet és a konfliktusok hatására szertefoszlik a családi egység, mindenki a saját módján próbál meg boldogulni.

Aranyélet első évad előzetes

Ez volt a kedvcsinálónk öt szubjektív módon kiválasztott európai sorozathoz, a teljesség igénye nélkül. A Gomorra és az Aranyélet az HBO GO kínálatában, míg a Nagy pénzrablás, a Dark és Ragnarök a Netflixen elérhető.

Tetszett a cikk? Kedvelj minket facebook-on és értesülj elsőként legújabb híreinkről. –>Facebook oldalunk

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Hozzászólás elküldése
Neved