A címben szereplő, gyakran felmerülő kérdéssel foglalkozunk ebben a cikkben. Megnézzük, hogy milyen áramfogyasztással jár egy „B” energiaosztályba tartozó kondenzációs vagy egy „A” besorolású hőszivattyús szárítógép és ez milyen forintális költségekkel jár.

Mielőtt belemerülnénk a fogyasztás alapján történő összehasonlításba, fontos említést tenni arról, hogy egy kondenzációs és hőszivattyús szárítógép különbségei nem csak a fogyasztásban nyilvánulnak meg. Abból kifolyólag, hogy a hőszivattyús szárítógép jóval alacsonyabb hőfokon szárít, mint kondenzációs társai, az egész folyamatot kímélőbben hajtja végre. Ez az érzékeny textíliák szempontjából is fontos különbség.

Hirdetés

A kondenzációs szárítógép fogyasztása

A kondenzációs szárítógép fogyasztását egy szárítási programra kivetítve, egy konkrét típusnál fogjuk megnézni. A választás a Beko DB7101 PA készülékre esett. Ez egy 7 kg kapacitású, „B” energiaosztály besorolású gép. Az áramfogyasztást kWh-ban mérjük. Az országban területileg és szolgáltatótól függően változik az áram díja, de normál nappali időszakban átlagosan 45 Ft-ra jönk ki, ezzel számolunk.

Beko DB71010 PA kondenzációs szárítógép

A Beko DB7101 PA kondenzációs szárítógép fogyasztása különböző programok esetén:

Program
megnevezés
Töltet (kg)Szárítási idő (perc)Fogyasztás (kWh)Költség (Ft)
Azonnal felvehető pamut program71214,22190
Vasalandó pamut program71003,4153
Viselésre kész szintetikus
anyag
3,5501,672

Ahogy a fenti szemléltető példán is látszik, nagyban függ egy szárítási ciklus költsége a töltet mennyiségétől és az adott programnál szükséges szárítási időtől. A legáltalánosabb pamut programok esetén teljes, 7 kg töltet esetén a Beko alap „B” kategóriás szárítógépe 150-200 Ft áramköltséggel végez el egy szárítást. Ha 1/2-ed töltettel futtatjuk le ugyanezeket a programokat, a költség valamivel több, mint felére csökken a táblázatban szereplő adatokhoz képest.

A hőszivattyús szárítógép fogyasztása

A hőszivattyús szárítógépek „A” energiaosztály besorolásról indulnak. Általában A+ vagy annál hatékonyabb készülékekről beszélünk. A mostani példában egy hőszivattyús berkekben valamivel a kezdő kategóriába fölé sorolható, A++-os, 7 kg kapacitású gép adatait nézzük meg. Választottunk a megjegyezhetetlen nevű Whirlpool FT M11 72 Y EU.


Whirlpool FT M11 72 Y EU A++ hőszivattyús szárítógép

A Whirlpool FT M11 72 Y EU hőszivattyús szárítógép fogyasztása különböző programok esetén.

Program
megnevezés
Töltet (kg)Szárítási idő (perc)Fogyasztás (kWh)Költség (Ft)
Eco Pamut program71801,6374 Ft
Eco Pamut 1/2 töltet program3,51221,0146 Ft
Műszálas program41090,8337 Ft

A táblázatból is látszik, hogy valóban szembetűnő különbség van egy kondenzációs és egy hőszivattyús készülék fogyasztásában. Az „ECO Pamut program” a Beko készülék „Vasalandó pamut programjának” felel meg. A kettőt összevetve látjuk, hogy az A++-os Whirlpool szárító fogyasztása fele a kondenzációs társáénak.

Mit jelent ez éves szinten? Ha egy átlagos háztartást veszünk alapul, ahol a felmérések alapján hetente 2,5 alkalommal indítják el a szárítógépet, akkor azt kapjuk az átlagos pamut program használata esetén, hogy 52 hét alatt 130 szárítás történik, ami a kondenzációs szárítógép esetében cirka 19 890 Ft áram költséggel jár. Míg a vizsgált hőszivattyús készülék használatakor ez az összeg 9 535 Ft környékén alakul. Ez több, mint 10 000 Ft-ot különbséget jelent éves szinten.

Tetszett a cikk? Kedvelj minket facebook-on és értesülj elsőként legújabb híreinkről. ? –>Facebook oldalunk

Ha még nem olvastad: „Mi alapján válasszunk szárítógépet?” című cikkünkben a fogyasztáson kívül számos más fontos választási szempontot is megvizsgálunk, ajánljuk figyelmedbe!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Hozzászólás elküldése
Neved