Modern vagy klasszikus? – Huawei Watch GT 2 teszt

A Huawei Watch GT 2 okosóra 46 mm-es változatát tesztelem a következő sorokban. Egy már közel 3 éves modellről van szó, 2019 végén / 2020 elején került Magyarországon kereskedelmi forgalomba. De miért is foglalkozok egy ilyen kütyü léptékben már „öregnek” tekinthető modellel? Két dolog miatt. Az egyik, hogy a Covid járvány okozta alapanyag és kapacitásbéli hiányokat az okosóra piac is megérezte, így jellemzően nem történtek olyan léptékű fejlesztések az elmúlt pár évben, amelyek mellett elavultnak tűnhet az, amit ez az óra nyújt. A másik pedig az, hogy a középkategóriában néhány tulajdonságával olyat domborít, amivel kevés rivális veheti fel a versenyt. Ilyen a hosszú üzemidő vagy a saját memóriából történő zene lejátszás, a hívás indítás és fogadás. Az erősségek mellett persze gyenge pontjai is vannak, ezekről sem felejtünk el szót ejteni. Lássuk a medvét…

A Watch GT 2 LTN-B19 kódra hallgató sport változata került a kezeim közé. Barna bőr és fekete szilikon szíjjal is kapható a fekete óratest, esetünkben az utóbbival van felszerelve. Jellemzően a férfiak a célközönsége a 46 mm-es verziónak, mert nagy méret miatt kényelmetlenebb is a vékonyabb csuklón, illetve az óra hátlapján található érzékelők sem funkcionálnak 100 %-osan, ha nem tud kellően a karra simulni. Egy kisebb, 42 mm-es átmérővel rendelkező kistestvért is piacra dobott a Huawei, ami sajnos nem csak méretében, hanem felszereltségében is elmarad a mostani okosóra teszt alanyától.

Hirdetés

Külcsín, Összeszerelés

A marketing termékfotókhoz képest élőben elegánsabban fest a GT 2. Az amoled kijelző kidomborodik a számlap síkjából, ami az esztétikai előnyök mellett azt is engedi feltételezni, hogy potenciálisan jobban ki van téve a sérüléseknek. Üvegfóliát mindenképpen érdemes vásárolni rá, gyárilag nem tartozék. A fém óratest jobb oldalán elhelyeztek két fizikai gombot is, ami barátságosabbá teszi a klasszikus karórákhoz szokott szemek számára. A kijelző körül egy számozott keret található. Ennek különösebb hasznos funkciója nincs azon felül, hogy analóg óra téma használata esetén 24 órás kiosztásban segíti az óra leolvasását. Bár ez szubjektív, de a külcsínhez sem tesz hozzá. A fekete szilikon szíj kényelmes, illik az órához.

A Huawei Watch GT 2 fogásra masszív, de nem nehéz. Szíj nélkül 41 gramm a tömege. A 45,9 mm átmérő mellé 10,7 mm vastag. A viszonylag nagy mérete ellenére kényelmes a viselete. 5ATM besorolású vízállósággal rendelkezik, ami alkalmassá teszi zuhanyzásra, fürdésre vagy akár úszásra. Azonban olyan vízisportok, mint a vízisí vagy a búvárkodás, nem űzhetők benne.

Akkumulátor

Az egyik, ha nem a legfontosabb erőssége ennek az okosórának a hosszú üzemidő. A gyári specifikáció szerint akár 2 hétig is használható két töltés között heti 90 perc edzés mellett, 30 percnyi zenehallgatással. A teszt során nem egészen ezzel az igénybevétellel mértem az akksi teljesítményét. 100 percnyi edzéssel, kb ugyanennyi zenehallgatással, végig bekapcsolt pulzusméréssel, folyamatos üzenetértesítésekkel és néhány hívás fogadással egy bő hét telt el, mire legközelebb töltőre kellett helyeznem a GT 2-t. Meg kell jegyezni, ez az eredmény is kenterbe veri egy-egy konkurens akár 1 nap alatt lemerülő akkumulátorát.

Ezt a teljesítményt az alacsony energiafogyasztású Kirin A1 lapkakészlet, a 455 mAh-s akkumulátor és az energiatakarékos algoritmus együttes erővel biztosítják. Az órát hátlapjával a mágneses töltő bölcsőre helyezve töltjük. Gyárilag a töltőbölcsőt és adatkábelt mellékelnek a Watch GT mellé, hálózati adapterről nekünk kell gondoskodnunk.

Kijelző

A teszt alanya 1,39 colos, 464 x 464 képpont felbontású HD AMOLED érintőkijelzőt vonultat fel. Színekben, felbontásban és fényerőben sincs rá panasz. Erős napfényben is jól látható marad az óra számlapja. A fényerősséget automatikusan a változó fényviszonyokhoz igazítja, ezt gyorsan és feltűnés nélkül teszi. Az érintésre pontosan és kellően érzékenyen reagál. Van azonban egy kellemetlenebb tulajdonsága: kevésbé határozott csuklóforgatásra vagy karemelésre nem mindig kapcsolódik be a kijelző első próbálkozásra.

Szoftver, Kezelés

A Huawei Lite OS operációs rendszerét használja az óra. Kompatibilis Android és Apple készülékekkel egyaránt, Android 4.4 és IOS 9.0 vagy ezeknél frissebb verziókkal párosítható. Én Androidos mobillal párosítottam, Huawei egészség alkalmazás használatával. Első alkalommal körülbelül fél óráig tartó frissítést hajtott végre az eszköz. A specifikációban szereplő 4 GB tárhelyből egyébként bő 2 gigányi szabadon felhasználható, a többit a rendszer és a gyári alkalmazások foglalják el. A kommunikáció folyamatos és szinkronban van a telefon és az óra között. A lépésszámláló méréseinél azonban tapasztalok eltéréseket.

Gyárilag 15 különböző számlap témát kapunk az órára. Ezek között találunk klasszikus mutatós, sportos digitális dizájnokat vagy a kettő egészen extravagáns variációit is. Ezen felül a Huawei store-ban több száz egyéb számlap tölthető le. Az óra beüzemelésekor nem találtam ingyenesen elérhető számlapokat, ami hiányérzetet keltett bennem. A cikk írásakor azonban újra rákukkantottam a store-ra és egy felnyitott lakatt ikon alatt több tucat szabadon letölthető témát látok. Valószínűleg időszakosan elérhetőek ezek. Egyébként a fizetős verzióknál 100-200 Ft körüli összegért már számos tetszetős lehetőség között válogathatunk, bár akadnak olyanok is, amik 1-2000 ft-ba is belekerülnek. A számlapra tekintve az időn kívül a dátumot, a napi megtett lépésszámot, az elégetett kalóriát, a pulzusunkat és az aktuális időjárást és az akkumulátor töltöttségét is láthatjuk.

A számlapot jobbra vagy balra lapozgatva a kijelzőn gyorsan érjük el az aznapi mozgás jelentésünket, a zene lejátszó alkalmazást, az időjárás jelentést, a stressz szint és a pulzus szint kimutatásokat. A képernyőt lefele húzva gyorsmenüt találunk, ahol a gyakran használt funkciókat érhetjük el pillanatok alatt. Ezeket egyébként lehetőség van testre szabni. A felső gomb megnyomásával pedig elérjük az összes funkciót és alkalmazást amit kezel a GT 2.

Érzékelők, Kapcsolat

GPS + Glonass helyzetmeghatározást alkalmaz a Huawei Watch GT 2. Futóedzés során alkalmam volt más eszközzel összevetni egy általam megszokott útvonalon és pontosnak találtam. Adatkapcsolatra Bluetooth 5.1-et használ, ezzel tud rácsatlakozni a telefon vagy a Bluetooth füles. Egyiknél sem tapasztaltam szakadozást. Érzékelők közül került bele gyorsulásmérő, giroszkóp, geomágneses érzékelő, optikai pulzusmérő, környezeti fényérzékelő, légnyomás érzékelő, kapacitív érzékelő.

Funkciók, Alkalmazások

A telefonunkra érkező hívásokról, sms-ekről, e-mailekről és üzenetekről értesít az okosóra. A telefonos alkalmazásban beállíthatjuk, hogy melyik a megjelenítését engedélyezzük. Azonban sem az üzenetekbe betekinteni sem reagálni azokra nem tudunk a GT 2-n keresztül. Pedig kijelző méretéből és hardver képességeiből adódóan ez akár megoldható lett volna a fejlesztők részéről.

Fontos szót ejteni a zenelejátszó alkalmazásról. Nem csak a telefon média lejátszóját tudjuk vezérelni az óráról, hanem a saját szabad memóriájára is helyezhetünk hangfájlokat amiket offline, telefon és internet kapcsolat nélkül is le tudunk játszani az óra hangszóróján vagy bluetooth fülhallgatón. A hangszóró, bár meglepően hangos és tiszta, természetesen nem ezt a célt szolgálja. Viszont sportolás közben, amikor nem szeretnénk telefont magunknál tartani, az offline zenehallgatás egy BT fülessel nagyon kényelmes és nem kell hozzá eSim sem.

A hívás indításának és fogadásának lehetőségét is a Huawei Watch 2 GT erősségei közé sorolom. A hívás fogadást az óra beépített mikrofonjával és hangszórójával kihangosítva teszteltem csendes szobai körülmények között illetve autóban, erős háttérzaj mellett is. Mindkét szituációban érthető volt mindkét fél számára a beszélgetés, de első sorban rövid, lényegretörő beszélgetések lefolytatására tartom alkalmasnak ezt a funkciót. Na meg időnként, néhány pillanatra mindenképpen jó érzés Michael Knight bőrébe bújni aki a karóráján diskurál az autójával.

Egyebekkel is felszerelték a Huawei kütyüjét. Ezek közül hasznosnak találom a telefon keresése funkciót, ami a napjában többször eltűnő telefonomat megcsörgetve segít nyomára lelni a szökevénynek. De a zseblámpa funkció is gyors segítség bizonyos helyzetekben.

Egészség funkciók

A kijelzőn lapozva külön grafikonon követhetjük a stressz-szintünket és a pulzusunk aktuális napi változásait. De a véroxigén szintünket is tudjuk mérni, amit a Huawei saját vagy más alkalmazáson keresztül is naplózhatunk. Automatikus alvásfigyelő funkció rögzíti az alvásunk minőségét és időtartamát, majd ki is értékeli. Ezek a mérések természetesen nem összehasonlíthatók egy orvosi műszer pontosságával, de nagyságrendileg valós visszajelzést adnak testünk pillanatnyi állapotáról.

Sport

A különböző mozgásformákat külön-külön, azokra szabott edzési módokkal mérhetjük az órán. Választhatunk szabadtéri vagy beltéri futás, terepfutás, séta, kül – beltéri kerékpározás, nyílt vízi vagy medencében történő úszás, hegyi túra, mászás és triatlon, elliptikus vagy evezés gyakorlatok között. De akár létrehozhatunk egyéni mozgásformánkra szabott mérést is. A futáshoz pedig 13 különböző edzéstervet is kínál a GT2. Ezek közül a szabadtéri futást próbáltam ki a Huawei saját alkalmazásával. Az edzésről grafikonokkal és statisztikákkal megtámogatott elemzés készült, a futás közbeni pulzusszám változásról, a véroxigén felvételről és még sorolhatnám. Az eredmények alapján kalkulál egy várható regenerálódási időt is, amikor testünk ismét alkalmassá válik egy következő edzésre. Ennek idejét az órán bármikor visszaellenőrizhetjük és a korábbi edzéseink bejegyzései is elérhetőek.

Huawei Watch GT 2 vélemények

A nagyobb kereskedők és árösszehasonlító portálok vásárlói véleményeit áttekintve túlnyomórészt csak pozitív értékeléseket találni a GT 2-ről, pedig van ahol többszáz is van belőlük. A legtöbben a hosszú üzemidőt, a hívásfogadás lehetőségét és a szép kijelzőt emelik ki pozitívumként. Negatívumként visszatérően az kerül elő, hogy nem lehet Messenger, Viber vagy Skype hívásokat fogadni az órával.

Összegzés

Végezetül visszatérek a címben feltett kérdésre: Modern vagy klasszikus? Nos, ha ránézek a Huawei Watch GT 2-re, akkor egy a klasszikus formavilágot némi sportossággal ötvöző karórát látok. Vannak erősségei, mint a hosszú üzemidő, a hívás fogadás vagy a saját memóriáról történő zenelejátszás. De vannak hiányosságai is. A 464×464 képpontos HD Amoled kijelző indokolná, hogy képeket vagy akár videókat is megjelenítsen az óra vagy az üzenetek kezelésére is nyújthatna több lehetőséget. Ezért végső soron én a klasszikus jelző felé hajlok. Ideális választás azoknak, akik egy valóban órára emlékeztető valamit szeretnének a csuklójukon hordani és nem szeretnének 1-2 naponta a töltő után kutatni. A hobbi sportolókat és az egészséges életmódot követőket is megfelelően kiszolgálja és arra is lehetőséget ad, hogy kellőképpen online és elérhetőek legyünk, amíg a telefonunk hatókörében vagyunk. A cikk írásának pillanatában 65 000 Ft-os átlagáron kínálják online kereskedők a 46 mm-es GT 2-t és ezen az áron véleményem szerint jó választás.

Gyártói oldal: Huawei

Tetszett a cikk? Kedvelj minket facebook-on és értesülj elsőként legújabb híreinkről. –>Facebook oldalunk

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Hozzászólás elküldése
Neved