Frissentartó és 0 fokos rekesz – mik ezek és hogyan működnek?

frissentartó rekesz, 0 fokos rekesz borítókép

A legtöbb háztartásban állandó téma és probléma az ételek frissentartása. Ahhoz, hogy az ételeket számunkra áttekinthetően és minél tovább frissen tudjuk tartani, a legfontosabb amit tehetünk, hogy számunkra ideális méretű hűtőszekrényt választunk. Egy túl kicsi hűtőben egymást temetik be az ételek, a túl sok tartalmat nem tudja a készülék hatékonyan, kellő sebességgel ideális hőmérsékletre hűteni. A készülékenként meg van adva egy kg/nap mutató, ami azt fejezi ki, hogy a hűtő mennyi szobahőmérsékletű tartalmat képes megfelelően lehűteni egységnyi idő alatt. Ez a teljesítmény általában a mérettel arányosan nő.

A másik hátránya a számunkra túl kicsi hűtőnek, hogy rendezetlenséget szül. Az egymás hegyére-hátára tömött ételek nehezebben is hűlnek le és a zsúfoltsák következményeként könnyen előfordulhat, hogy megfeledkezünk egy-egy közeli szav.idős felvágottról, egy érett gyümölcsről és csak napok múlva bukkanunk rájuk, amikor már kidobásra ítéltettek.

Hirdetés

Ha ez az alapfeltétel teljesült, akkor jöhetnek a további eszközök az ételek minél hatékonyabb frissentartására.

Frissentartó rekesz

Pár szóban meg kell említenünk a frissentartó hűtőrekeszt. Ez nem egy és ugyanaz, mint a címben szereplő 0 fokos rekesz. Minden gyártó esetében egy teljesen elzárt, nyitható/kihúzható fiókról beszélünk. Ezeknél eltérő technológiákkal, belső párátlanítással, ventilátorral, külön hűtőkörrel érik el, hogy az ebbe a tárolóba helyezett ételek minél tovább frissek maradjanak. A frissentartó rekeszek általában 1-3 °c-os hőmérsékletet tartanak fenn.

0 fokos rekesz

A 0 fokos tárolórekesz belsejében a nevéből is adódó 0°c fokos hőmérséklet van. De miért lehet szükségünk erre? A fent leírt frissentartó tárolókkal ellentétben nem a zöldségek, gyümölcsök vagy felvágottak tartósabb tárolását hivatott biztosítani, hanem az elkészítésre váró halak, húsok akár több napon keresztül történő eltartását teszi lehetővé. Mindenkivel előfordult már, hogy megvette a friss húst a hentesnél és noha 1-2 napon belül el akarta készíteni, de mivel a hús a hűtő normál 5 °c körüli hőmérsékletén 1 napnál tovább nem igazán tartható el, kénytelen volt lefagyasztani. A már lefagyasztott ételt pedig külön idő és nyűg ismét kiolvasztani. Ezt a 0 fokos rekesszel rendelkező hűtőszekrénynél elfelejthetjük. Nincs szükség több fagyasztásra, ha a 3 napon belül feldolgozzuk a húst.

Tetszett a cikk? Kedvelj minket facebook-on és elsőként értesülhetsz legújabb híreinkről. -–>Facebook oldalunk

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Hozzászólás elküldése
Neved