Mosógép vásárlás – A pénztártól az első használatig

Ebben a cikkben azzal foglalkozunk, hogy miután megvásároltad az új mosógépedet, a pénztár elhagyásától egészen az első használatig mik azok a dolgok, amikre érdemes odafigyelned. Termék átvétel, kicsomagolás, mosógép bekötése.

1. Átvétel

Függetlenül attól, hogy egy helyi üzletben vásárolsz vagy egy interneten megrendelt készüléket veszel át egy átvételi ponton, esetleg házhoz hozzák a mosógépet: mielőtt átveszed a készüléket és azt aláírással igazolod, alaposan nézd körbe.

A mosógép csomagolása: A legtöbb esetben a készüléket a gyárban egy hungarocell ágyba teszik, a négy oldalán egy-egy szintén hungarocell sarokelemet helyeznek el, a tetejére pedig egy fedő tábla kerül. Az egészet pedig ipari zsugorfóliával borítják. Ritkább esetben egy kartondobozba helyezik a kipárnázott mosógépet.

Mire kell figyelned: Egy mosógép, mire a gyárból eljut a végfelhasználóhoz, (azaz hozzád) nem ritkán elég hosszú utat bejár. Ez idő alatt többször emelik meg kézzel vagy targoncával. A kettő közül a targoncával okozott esetleges sérülést nehéz időnként kiszúrni, mert gyakran csak egy horpadás vagy enyhe repedés mutatkozik a csomagoláson, amiből nem feltételezhető, hogy a mosógép sérült, horpadt. Ezért, ha ilyen apróbb szabályos nyomódást, repedést tapasztalsz, mindenképpen érdemes kicsomagoltatni a készüléket átvétel előtt és megbizonyosodni arról, hogy ép. Sokan panaszkodnak arra, hogy házhoz kért szállítás esetén a futár azt mondta, hogy nem kötelessége megvárni, hogy kibontsák a terméket. Ez az általam ismert futárcégek esetében NEM IGAZ. Ezért, még ha ellenérzéseket is kelt a termék kiszállítójában, ragaszkodj minden esetben ehhez a jogodhoz, amennyiben indokoltnak látod.

2. Kicsomagolás

Fontos ügyelni arra, hogy a fent említett hungarocell borítás ne sérüljön a mosógép kibontása során. Szikével vagy éles késsel vágjuk fel a fóliát, a védő elemeket pedig fentről lefelé haladva, egyesével távolítsuk el és tegyük félre.

Miért ügyeljünk a csomagolásra? 2 dolog miatt érdemes. Az egyik az, hogy kis százalékban, de előfordul hogy ép csomagolás alatt is nyomódott, sérült a mosógép. Ezt hívjuk gyári sérültnek. Úgy tudod igazolni, hogy a termék nem átvételt követően sérült meg, hogy bemutatod a csomagolást, aminek minden eleme ép. A másik ok: ha 72 órán belüli meghibásodás, nem külsérelemből adódó hiba adódna, akkor a termék elszállítását nagyban elősegíti, ha a gyári csomagolásba tudjuk visszacsomagolni.

Miért vizes az új mosógép belseje? Ez egy gyakran felmerülő kérdés. Amikor a frissen kibontott gép ajtaját kinyitod, rend szerint azt tapasztalod, hogy az ajtókeret gumigyűrűjében meg van állva a víz, a dob is nedves. Ne ijedj meg, nem használt mosógépet sóztak rád. Ez a gyári teszt miatt fordul elő, amit a készülékeken a gyártás utolsó fázisában végeznek.

3. Mosógép bekötése, beüzemelése

Első lépésként vegyük elő a használati útmutatót. A dob belsejébe tették egy zacskóba az egyéb tartozékokkal, vagy a készülék fóliájára ragasztva található. Ebben kitérnek a biztonsági előírásokra, az üzembe helyezésre és a mellékelt tartozékok listáját és funkcióját is részletezik.

Dobrögzítő csavar eltávolítása: Ha elöltöltős az újonnan vásárolt mosógép, akkor mindenek előtt a dobrögzítő csavart kell eltávolítani. A használati útmutatóban rajzzal is szemléltetik, hogy a készülék hátulján honnan és miként kell ezt megtenni, sok esetben segédeszközt is mellékelnek.

Mosógép bekötése Ezután következik a mosógép beüzemelés következő lépése, a befolyó és a kifolyócső bekötése. Szintén a dobba helyezve található egy gyárilag mellékelt befolyó – és egy kifolyócső. Hideg vizes bekötés esetén, ha a vízhálózatban korábban már létre lett hozva a szükséges kiállás, akkor miután a mosógépet a használati helyére tetted, a fentiek csatlakoztatását magad is el tudod végezni. A használati útmutató ehhez is elegendő információt nyújt.

Az első használat előtt: Megtörtént a mosógép bekötése. Mielőtt élesben el kezdenéd használni az új mosógépedet, javasolt elvégezned egy fertőtlenítő próbamosást. Ez annyiból áll, hogy a mosószer adagolóban a mosószer helyére beöntesz 1-2 liter csapvizet, az öblítő adagolóba pedig csak 1-2 deciliter szintén tiszta vizet. Ezután állítsd be a mosógépen elérhető legmagasabb hőmérsékletű pamut programot, és RUHÁK NÉLKÜL indítsd el a mosógépet. Ezzel a ciklussal minden szennyeződést eltávolítasz az üstből és a dobból. Ezt követően, ha nem tapasztaltál semmi rendellenességet (szivárgás, stb.), meg is történt a mosógép beüzemelés. Használatba veheted újonnan vásárolt mosógépedet.

Ha te még a vásárlás tervező szakaszában, hasznosnak találhatod a “Hogyan válasszak mosógépet?” című írást is, amiben a megfelelő mosógép kiválasztásához találsz hasznos tippeket.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Hozzászólás elküldése
Neved