Mosógép választás – 5 Tipp az okos vásárláshoz

Valljuk meg, a mosógép vásárlás a legtöbbünk számára csak egy szükség tevékenység. Ezért ha eljön a pillanat és menni/venni kell, hajlamosak vagyunk elhamarkodottan választani, hogy mielőbb túl legyünk a dolgon. Megszédít egy netes leárazás vagy egy szimpatikus bolti értékesítő és csak azon kapjuk magunkat, hogy lett egy gépünk, ami szép és jó, de nem feltétlenül a mi igényeinknek megfelelő.
De lehet egyszerre egyszerű és alapos is a mosógép választás. A következő sorokban rendszereztük a lehetséges igényeidet és megoldásokat ajánlunk rájuk, illetve összeszedtük 5 pontban, hogy mik azok mosógép vásárlási szempontok, amikre ha odafigyelsz, akkor nem követhetsz el baklövést.

1. Hová, mekkora helyiségbe kerül a mosógép?

Ez a mosógép választás egyik döntő tényezője. A háztartásban használatos automata mosógépeket 2 kategóriára oszthatjuk.

Felültöltős mosógép: Ezek a készülékek általánosan 90 cm körüli magassággal, 40 cm szélességgel és 60 cm mélységgel rendelkeznek. (A szükséges hely kalkulációjánál mindenképp érdemes a bekötő cső elvezetése számára néhány cm pluszt ráhagyni) A felültöltős konstrukciókat első sorban kisebb hellyel rendelkező háztartásokban választják. Előnyük, hogy kis alapterületen elférnek, a felül elhelyezett töltőnyílásnak és a felfelé nyíló ajtónak köszönhetően praktikusan használhatóak.

Érdekesség: A felültöltős mosógép első sorban Dél- és Kelet-európai sajátosság, ezekben a régiókban valószínűleg az építkezési kultúra miatt is sokkal népszerűbbek, mint bárhol máshol.

Elöltöltős mosógép: Ezeknél általánosan fix méretek a 85 cm körüli magasság és a 60 cm-es szélesség. A mélység azonban változó (40-60 cm között mozog többnyire.) Léteznek szuper keskeny mosógépek is 40 cm alatti mélységgel illetve egészen kompakt 2-4 kg-os egyedi konstrukciók is, de az esetek 95%-ában a fenti méretek a mérvadók. Azzal is szükséges kalkulálnod, hogy az elöl elhelyezett ajtó oldalirányú kinyitásához illetve a ruhák kivételéhez és betöltéséhez további szabad területre van szükség. Viszont nagy előny a felültöltős mosógépekkel szemben, hogy tudunk a mosógép tetejére pakolni, hasznossá tehető a felület.

Táblázatos formában:

Mosógép
típus
Magasság
(átlag)
Szélesség
(átlag)
Mélység
(átlag)
Előny
Elöltöltős85 cm 60 cm 40-60 cmA tetőburkolat
tárolásra alkalmas
Felültöltős90 cm 45 cm60 cmKompakt méret,
alacsony helyigény

2. Mennyibe kerül a mosógép üzemeltetése?

A mosógép választás következő fontos szempontja az üzemeltetés költsége. A készülék fenntartása 3 állandó elemből áll össze.

Áram felhasználás: Ennek kategorizálására szolgál az Energiaosztály besorolás. A most forgalomban lévő gépek minimum „A” besorolásba tartoznak. Az ezeknél 20%-al energiatakarékosabbak „A+”, a 40% – al alacsonyabb fogyasztású mosógépek „A++”, az „A” – 50% vagy azt meghaladó energiatakarékosság esetén pedig „A+++” kategóriába kerülnek. Az energiafogyasztást szokás ciklusonként (mosásonként) vagy éves fogyasztásban is számolni. Minden esetben normál pamut mosási programot vesznek alapul. Az éves fogyasztást évi 220 ciklusban határozzák meg, azt feltételezve, hogy egy átlag háztartásban ennyiszer kerül elindításra a mosógép egy évben.
Vízfogyasztás: Mivel az energiatakarékosság ma az egyik leghangsúlyosabb eladási érv a mosógépek a piacán, a gyártók igyekeznek minél újabb és hangzatosabb módszerekkel csökkenteni a készülékek vízfogyasztását úgy, hogy az ne menjen a teljesítmény rovására. Mérik egyaránt ciklusonkénti és éves tekintetben. A vízfogyasztás kapcsán az a tanácsunk, hogy nem szabad bedőlni a marketingnek, a termék energiacímkéjén szereplő számok mindent elmondanak.
Mosószer és öblítő fogyasztás: Vannak törekvések a mosógépek hatékonyabb és alacsonyabb mosószer, öblítő felhasználására. Ennek ellenére a folttisztítás költsége és minőségre továbbra is azon múlik nagyobb arányban, hogy milyen minőségű szereket használunk.

Szemléltetésként itt egy elöltöltős mosógép energiacímkéje:

3. Hány kilogramm kapacitású az ideális mosógép?

A felültöltős és az elöltöltős mosógépek ruhakapacitása eltérő. A felültöltős mosógépek minimum töltete 5 kg-tól indul és 7 kg-nál áll meg. Létezik néhány 8 kg-os modell, de tényleg csak néhány típusról beszélünk, az összes többi az előbbinek felel meg.
Az elöltöltős készülékeknél a korábban már említett kompakt és extra keskeny mosógépek 5 kg alatti ruhakapacitásúak lehetnek, de a többség az 5 kg és annál nagyobb halmazba esik. Az elöltöltős mosógépeknél felső határt nem írok, mert a 10 kg és annál nagyobb ruhatöltettel rendelkező gépek is elérhetőek az üzletek kínálatában.
Hogy neked mekkora ruhatöltetre van szükséged? A mosógép választás ezen pontja függ attól, hogy hány emberre mosol, hogy milyen gyakran szeretnél/van időd elindítani a készüléket, szóval csupa szubjektív tényező. Amivel mégis számolnod kell, hogy az elöltöltős mosógépek esetében a kapacitás növekedésével arányosan a készülék mérete is nő (ez a rendelkezésre álló hely szempontjából fontos). Kényelmi szempont: a súlyautomatikával működő mosógépek a behelyezett ruha tömegéhez igazítják a hozzáadott víz mennyiségét, ezért ha egy 8 kg-os készülékkel 3 kg ruhát mosol csak ki, a vízfogyasztása arányosan kevesebb lesz. Viszont az áramfogyasztása a mosás változatlan időtartama miatt nem változik, ezért ez is csak félmegoldás, ha nagyobb mosógéppel szeretnél kevesebb ruhát mosni, kisebb költséggel. Fontos: a gyári adatokban az ideális töltet súlyt mindig pamut ruhában adják meg.

4. Mi az ideális centrifuga fordulatszám?

A Top 5 mosógép eladási tényező között szerepel a centrifuga fordulatszáma is. 800 fordulat/perc a minimum, amivel jelenleg automata mosógépet kapni. Mosásnál számos programnál hozzárendelt, vagy opcionálisan kevesebb választható fordulatszám van. Ennek az az oka, hogy a textíliák finomságától függően a túl magas fordulatszám roncsolhatja is az anyag minőségét. Normál ruházatoknál a javasolt maximális centrifuga fordulatszám 1000 fordulat/perc. Az ennél magasabb fordulatszámra (1100-1400 fordulat/perc) akkor lehet szükséged, ha kevésbé érzékeny munkaruházatokat, függönyt, plédeket és hasonló erősebb anyagokat tervezel rendszeresen mosni.

5. Hány mosási programra van szükség?

A mosógép programok kapcsán nem tudunk megfogalmazni egyetemes igazságokat. Háztartásonként, személyenként változó, hogy milyen igényeket kell kiszolgáljon az újonnan beszerzett mosógép. Meg kell találnod a számodra fontos tulajdonságokat. Például, ha van kisgyerek a családban, akkor fontos, hogy legyen gyerek program vagy annak megfelelő makacs foltokra specializált opció. Ha gyakran hordasz ingeket, akkor neked fontos lehet, hogy legyen rövid mosás (15-30 perc), külön öblítés program, hogy gyorsan fel tudd frissíteni a még nem lekoszolódott ruháidat. Praktikum: a legtöbb gyártó a belépő ár felett már beépít intelligens programot a mosógépeibe. Ez általában annyit jelent, hogy egy szenzor méri a víz szennyezettségét. Ez alapján megállapítja, hogy mennyire koszosak a ruhák és ahhoz mérten adagolja a mosószert és állítja a program idejét, hogy mit igényelnek adott esetben.

Segítségül összeállítottunk egy „általános” táblázatot a mosógépekben megtalálható mosási programokból. A programok megnevezése eltérő lehet gyártónként, ezért ez csak egy tájékoztató jellegű lista.

Vegyes program15-60°c között, közepesen szennyezett
vegyes textíliák mosására
Műszálas program15-60°c között, közepesen szennyezett
műszálas textíliák mosására
Pamut program15-90°c között, közepesen vagy akár erősebben
szennyezett pamut és lenvászon textíliák mosására
Kímélő program15-40°c között, Érzékeny ruhák, ingek,
blúzok mosására
Gyapjú program15-40°c között, olyan gyapjú ruhák mosására,
amiknek a címkéje engedélyezi a gépi mosást
Világos ruha program15-60°c között, fehér vagy világos
árnyalatú ruhák kímélő mosására
Sötét ruha program15-60°c között, fekete és sötét színű
ruhák kímélő mosására
Gyors mosás
(15-30 perc)
15-30°c között, keveset hordott pamut
vagy egyéb textíliák felfrissítésére.
Öblítés+Centrifugálás
program
Bármilyen textília öblítése és centrifugálása
mosás nélkül

Végezetül: A mosógép választás is csak annyira bonyolult dolog, amennyire mi azzá tesszük. A megfelelő döntéshez csak arra van szükséged, hogy tisztába kerülj a saját szükségleteiddel és lehetőségeiddel. Azután már könnyedén megtalálod azt a készüléket, ami lefedi minden igényedet. Bízunk benne, hogy a fenti 5 Tippünkkel segítségedre volt ebben.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Hozzászólás elküldése
Neved