Mikrohullámú sütő teszt – 5 TOP készülék

A mikrohullámú sütők választéka nagyon széles és változatos. Különböző színekkel, méretekkel és felszereltséggel találkozhatsz, ha a megtekinted egy-egy üzlet kínálatát a termékkörből. Éppen elegendővel ahhoz, hogy megkettőzzön: neked valójában melyikre van szükséged? Most arra vállalkozunk, hogy megmutassunk közelebbről néhány népszerű modellt, amit nyugodt szívvel tudunk ajánlani. Még valami fontos: ez a mikrohullámú sütő teszt nem tartalmaz minden jó választást, de a benne szereplő készülékek mind jó választások.

A mikrohullámú sütő teszt résztvevő készülékei:

(A sütő típusára kattintva a cikk automatikusan a kiválasztott terméket érintő részhez ugrik.)

Gorenje MO17E1W

Elsőként egy egyszerű, de mutatós modellt mutatunk be a 20 000 Ft körüli árszegmensből. MO17E1W típussal fehér színben, MO17E1S kódon pedig ezüst változatban is kapható ez a mikró. Az ezüst szín néhány ezer Ft-tal drágább).

Külső, méretek

Lekerekített szélek, fehér borítás és fekete ajtó. A Gorenje mikrohullámú sütője klasszikus formavilágot követ. Ezt dobja fel két króm színű tekerő gombbal. Apró részlet mégis sokat ad hozzá az összképhez.

A külső méretei egy átlagos, 17 literes mikróhoz illően alakulnak:(SZéx Ma x Mé): 45,1 × 25,7 × 34,3 cm. A forgó tányér átmérője 24,5 cm.

Kezelés

Az ajtó kinyitása a jobb alsó sarokban történő nyomógomb megnyomásával történik. A felső tekerőgomb a teljesítmény szabályzó. A legalacsonyabb kiolvasztáshoz elegendő fokozat és a maximum között szabadon állítható. Az alsó tekerőgombbal pedig a melegítés idejét állíthatjuk be 0 és 35 perc között. A mechanikus vezérlésnek köszönhetően a Gorenje MO17E1W egy könnyen és egyszerűen kezelhető mikró.

Teljesítmény, további funkciók

A 700 W-os mikrohullámú teljesítmény az alapvető (melegítés, kiolvasztás) funkciók használatához elegendő. A fogyasztása 1150W/h ami szintén megszokott.

Extra funkció: Az MO17E1W tartalmaz a készülék tisztántartását megkönnyítő funkciót: AquaClean hidrolitikus öntisztítás. Ez abban merül ki, hogy egy hőálló edényben vizet helyezünk a készülék mikrohullámú sütő belsejébe. Az AquaClean funkcióra tekerjük a teljesítmény szabályzót, elindítjuk a készüléket. A program során termelődő gőz fellazítja a mikró belső falán lerakódott szennyeződéseket, így azokat könnyebb lesz majd letörölni.

Összegzés

A Gorenje készüléke egyszerű, megbízható. Ideális választás olyan helyiségekbe, ahol van normál tűzhely az összetettebb feladatok ellátására és csak kiegészítésként van szükség mikróra.

Samsung MS23K3513AW/EO

A Samsung mikrohullámú sütői keresettek kis hazánkban. Köszönhetően a dél-koreaiakra jellemző modern dizájnnak és a márka népszerűségének, nagy az általános vásárlói bizalom a termékeik felé. Aminek általában van is alapja, a most következő MS23K3513AW/XEO típusú mikróról is elmondható ez. A 25 000 Ft környéki árszegmensben mozog fehér színben, néhány ezerrel drágábban pedig már az ezüst színű változatot is megkaphatjuk MS23K3513AS/EO néven. De nézzük meg közelebbről!

Külső, méretek

Néhány lényegi tulajdonságot már ránézésre is le tudunk olvasni a sütőről. A fogantyúval nyitható fekete üvegajtó egybeolvad a jobb szélen elhelyezett, szintén fekete kezelőpanellel. Fentről lefele haladva látjuk a kék fényű digitális kijelzőt, alatta a program választó és a szabályzó gombokat, legalól pedig az “Indító” és “Megállító” gombokat.

A két oldalt hátrahajló front panel és a fent és lent egyaránt végigfutó keskeny fehér sáv feldobják az MS23K3513AW küllemét.

Méretei: 49 cm-es szélesség, 27,5 cm-es magasság és 37,5 cm-es mélység. 28,8 cm-es forgótányér átmérő párosul a fenti külső méretekhez. Ennek köszönhetően ebbe a mikróba már nagyobb tányérokat is kényelmesen be tudunk helyezni.

Kezelés

A külső leírásából már kiderült, hogy a Samsung MS23K3513AW egy elektronikus vezérlésű készülék. Az alap funkcióknak számos egyedi módozatát és extra programokat is felvonultat a mikró, ezek egy része külön választó gombot kapott. A teljesítmény fokozatának és a melegítés idejének beállítása is gombokkal történik.

Teljesítmény, további funkciók

A 800 W-os működési teljesítmény már elegendő a legtöbb funkció hatékony használatához, ehhez 1150 W/h energiafogyasztás párosul a Samsung készülékénél, ezek teljesen átlagos értékek a kategóriában.

Amiben mindenképpen pluszt ad az MS23K3513AW, az a programok sokszínűsége.

 • Quick Defrost gyors kiolvasztási funkció: Ez a kényelmi funkció 5 ételkategória közül ad lehetőséget választani. Az ezekhez tartozó szükséges olvasztási időtartamot automatikusan állítja be ezután a sütő.
 • Gyerekzár: Mivel sok, a kisgyerekek számára hívogató gomb helyezkedik el ezen a mikrón, hasznos opció, hogy a gyerekzár gomb segítségével lezárhatjuk a vezérlőfelületet. Ezzel esetleges kellemetlenségeket megelőzve.
 • Előre beprogramozott receptek: A készülékbe 20 különböző étel recept van előre beprogramozva. Köztük előfagyasztott ételek, zöldségfélék, húsfélék egyaránt. A választott étel kiválasztását követően az mikró automatikusan beállítja a szükséges teljesítményt és működési időtartamot. Ennél a funkciónál fontos pontosan követni a felhasználói kézikönyvben található étel előkészítését és behelyezését érintő instrukciókat. Pl, hogy milyen edényben kell betenni, mivel kell letakarni az adott ételt, stb.
 • Szagtalanítás funkció: Az ételek melegítésével járó szagokat erőteljes légáramlással tünteti el az MS23K3513AW a sütőtérből.

Samsung MS23K3513AW vélemények

A legnagyobb online áruházak és árösszehasonlító oldalakon olvasható véleményekből az rajzolódik ki, hogy az ezt a mikrót választók elégedettek a teljesítménnyel és a bő programválasztékkal. Negatívumként visszatérően említik, hogy gyenge a belső világítása, illetve egyesek bonyolultnak találják a kezelését.

Összegzés

A bemutatott mikrohullámú sütő, bár ez ízlés dolga, de véleményünk szerint külsőt tekintve egy tetszetős darab. A 23 literes űrtartalom és a 28,8 cm-es forgótányér már nagyobb edények behelyezésére is elegendő, ami szintén jó pont. Extra funkciókkal is jól el van látva, viszont a képességeit valamelyest korlátozza a Grill funkció hiánya. De a 25 000 Ft környéki árpontban ezzel a tudásszinttel jó ár/érték arányt képvisel.

Electrolux EMS21400W

Az Electrolux EMS21400W fehér színű mikrohullámú sütővel megyünk tovább. Ez a készülék az előző Samsung-hoz képest kisebb űrtartalommal bír, azonban már tartalmaz Grill funkciót. 28-30 000 Ft környéki árkártyával találjuk meg ezt a modellt a piacon. Létezik ezüst változata is EMS21400S néven, az néhány ezer forinttal drágább.

Külső, méretek

Az Electrolux mikrója külső szempontjából egy titkos kedvenc. Nagyon eltalálták a modern vonalvezetés és a mechanikus forgókapcsolós vezérlés ötvözete. Üde színfolt a mikrohullámú sütők palettáján.

Méretek: 48,5 cm széles, 28,7 cm magas és 42,2 cm mély az EMS21400W. A forgótányér átmérője pedig 27 cm.

Kezelés

A jobb alsó sarokban elhelyezett nyomógomb szolgálja az ajtónyitást. Felette a “Megállító gomb”-ot látjuk, majd tovább haladva az idő és súly beállítását szolgáló tekerőgomb helyezkedik el. Ez 2 az 1-ben funkciót lát el, nyomógombként a készülék elindítását is itt vezérelhetjük. A felső gomb a teljesítmény szabályzó és funkció választó. Legfelül kapott helyet a digitális kijelző.

Teljesítmény, további funkciók

800 W-os mikrohullámú teljesítmény és az 1000W-os Grill teljesítmény jellemzi a EMS21400W-t. Ez bőségesen elegendő az alap melegítési, olvasztási folyamatok elvégzésére. A Grill és mikrohullámú funkció ráadásul kombinálható, ezzel gyorsan és hatékonyan készíthetünk el számos ételt a mikrohullámú sütőben. Most pedig megnézzük a főbb funkciókat:

 • Automatikus felolvasztás: Ez egy súly alapú automatikus funkció. Kiválasztjuk a felső tekerőgombbal a kiolvasztás funkciót. Ezután az alsó tekerőgombbal be kell állítanunk a behelyezett kiolvasztásra szánt étel tömegét, majd megnyomni az indítás gombot. A készülék automatikusan a fagyasztott élelmiszer tömegéhez igazítja a kiolvasztási program időtartamát.
 • Grill funkció: A készülékhez tartozékként jár egy a forgótányérra helyezhető grillrács. A grillezésre szánt ételt erre helyezzük fel, majd kiválasztjuk a grill funkciót. Ezután az időválasztó tekerőgombbal beállítjuk a sütés idejét 0 és 90 perc közötti időintervallumban. Ez a funkci
 • Sütés Grill és mikrohullám kombinálásával: Ezt a módot 250W és 450W mikrohullámú teljesítménnyel is használhatjuk igénytől függően. A funkció kiválasztását követően itt is 0 és 90 perc közötti melegítési időt tudunk beállítani, illetve ennél a lehetőségnél is javasolt a grillrács használata.
 • Konyhai időzítő funkció: A mikrohullámú sütő órája egyéb, a készüléktől független konyhai tevékenység támogatására is használható. A készülék visszaszámlál a beállított időponttól és amikor letelt a megszabott idő, akkor hangjelzéssel figyelmeztet.
 • Gyerekzár: Lehetőségünk van a vezérlő felületet lezárni

Electrolux EMS21400W vélemények

Az interneten fellelhető vásárlói véleményekből az olvasható ki, hogy a készüléket megvásárlók nagy többsége elégedett a választással. Pozitívumként visszatérő vélemény az egyszerű kezelés, a hatékonyan működő melegítési és grill funkciók, a dekoratív megjelenés. Negatívumként a nyomógombos ajtónyitást említik egy-két esetben, amit nehéznek találnak.

Összegzés

Az Electrolux mikrója tehát egy 18 literes, Grill funkcióval ellátott forgógombos vezérlésű, de digitális kijelzős készülék. Ideális választás lehet azoknak, akiknél időnként előfordulhat, hogy a melegítésen és olvasztáson felül egy egyszerűbb grillételt vagy zöldséget is el szeretnének készíteni. A 30 000 Ft környéki árkategóriában egy kiemelten jó ajánlat.

Whirlpool MWP301W

Egy robosztusabb, 30 literes űrtartalmú modell következik, a Whirlpool MWP301W személyében. Ez az egyszínű fehér modell hatékony, 3D mikrohullám funkcióval van ellátva és 38-40 ezer Ft közötti árcédulával. MWP301B néven fekete változatban is elérhető.

Külső, méretek

A Whirlpool mikrohullámú sütőjének külseje a minimál stílusra hajaz. Letisztult vonalvezetés, egyszínű fehér szín, szögletes LCD kijelző. A jobb szélen egy fémszínű csík választja le a beszédes piktogramokkal ellátott kezelőfelületet.

53,9 cm széles, 30 cm magas és 39,8 cm mély a készülék. A forgótányér tekintélyt parancsoló, 31,5 cm-es átmérővel rendelkezik.

Kezelés

Egy funkciókban gazdag készülékkel állunk szemben. A Whirlpool-nál pedig azt a döntést hozták meg, hogy a számos funkciót és lehetőséget, amit nyújt a MWP301W, egy minél áttekinthetőbb, egyszerűbb kezelési felülettel párosítják, még ha ez esetleg a külcsín rovására is mehet. A választható főbb lehetőségeket függőleges csíkban, piktogramokkal és megnevezésekkel egyaránt megjelölve, külön-külön találjuk meg a készüléken.

 • Ilyenek a “micro” (teljesítmény beállítás), a puhítás/olvasztás, a melegen tartás, a Pop Corn mód, az automata sütés.
 • Alatta kiolvasztási opciók kaptak helyet, majd pedig az automata tisztítás, az óra és a hangerő szabályzására hivatott gombok vannak.
 • A jobb alsó sarokban a plusz/minusz szabályzó és a Indító/megállító gombok találhatóak.

Teljesítmény, további funkciók

A Whirlpool MWP301W mikrohullámú sütő 900 W-os mikrohullámú teljesítménye különösen jónak tekinthető, főleg ha azt is mellé vesszük, hogy 3D mikrohullám technológiát alkalmaz a készülék. A gyakorlatban ennek az a haszna, hogy a magnetron által kibocsátott hullámokat úgy tereli és veri vissza a készülék fala, hogy egyenletes melegítést biztosítson az egész belső térben. Ennek köszönhetően egy 3D mikrohullám technológiát használó készüléknél nem, vagy nem olyan mértékben fordulhat elő, hogy a melegített étel egyik rétege már forró, a másik pedig még hideg.

Ahogy a fentebb található felsorolásból is kiderül, igen széles funkció választékkal rendelkezik ez a Whirlpool mikró. Most kiemelünk néhány hasznosat közülük:

 • Melegen tartó funkció: Az előre beállított idő lejártáig tálaláshoz ideális hőmérsékleten tartja a készülék az ételt.
 • Puhítás/olvasztás: Ennél a lehetőségnél különböző hűtött vagy fagyasztott állapotban lévő ételkategóriák puhítását, olvasztását végezhetjük el. Ilyen a vaj, jégkrém, krémsajt, fagyasztott gyümölcslé, csokoládé, sajt, mályvacukor
 • Automata sütés: Előre programozott sütés/főzési programok amelyek segítségével a következő ételeket készíthetjük el: rizottó, minitorták, zöldség, spagetti, leves, rántotta, halfilé, zöldbab, joghurt. Ezeken felül tésztakelesztést is végezhetünk vele.
 • Auto Clean öntisztító program: Ez is egy hidrolitikus tisztítási program. Vizet helyezünk a készülék belsejébe, a magas hőmérséklet hatására pára termelődik ami fellazítja a sütő falán lévő szennyeződéseket.
 • Csendes üzemmód: A készülék minden hangjelzése kikapcsolható. Így hajnali használat során elkerülhető a nem kívánt zaj csapása.

Összegzés

A Whirlpool MWP301W egy stílusos modell mikrohullámú funkciók széles választékával, 3D mikrohullám technológiával, tágas belsővel és extra nagy forgótányérral. A kezelőfelülete megosztó lehet, akinek tetszik, annak nagyon. A grill funkció 40 000 ft-os fogyasztói ár magasságában már megemlítendő hiány, de a készülék sok más extrával kompenzálja. Ez a mikró jó választás lehet azoknak, akik nagy belső teret szeretnének, grill funkciónak nem vennék hasznát, a normál melegítési funkciót illetően viszont magasak az elvárásaik.

AEG MFC3026S-M

Egy mikrohullámú sütő teszt nem lenne teljes egy komolyabb versenyző nélkül. Egy méretes és sokoldalú AEG készülékkel folytatjuk. Az AEG MFC3026S-M már súrolja az 50 000 Ft-os árpontot. Most megnézzük, mit kínál ezért a pénzért.

Külső, méretek

Egy ezüst színű, kortalan dizájnnal rendelkező mikrohullámú sütővel állunk szemben. Ez a formavilág 10 évvel ezelőtt és várhatóan 10 év múlva is jól fog illeszkedni a konyhába. A készülék elejére rozsdamentes acél fedőlapok kerültek, ezek az acél fogantyúval együtt prémium érzetet adnak a készüléknek. A digitális kijelző piros világításával, némileg rendhagyó módon a jobb szél közepére került, de ez nem bántja a tekintetet, kifejezetten esztétikusan hat.

52 cm széles, 32,5 cm magas és 51 cm mély a sütő. A majd fél méteres mélység miatt vásárlás előtt érdemes felmérni a használatra kinézett hely adottságait, hogy kényelmesen befér-e a mikró. A forgótányér extra nagy, 31,5 cm átmérővel rendelkezik.

Kezelés

A kezelőfelületen fentről lefelé haladva a következő funkció gombok kaptak helyet:

 • Mód választó gomb: A grill / kombinált sütés / konvekciós
 • A mikrohullámú funkció beállítás gomb
 • Újramelegítés gomb: Az étel automatikus újramelegítése.
 • Felolvasztás gomb: Az étel felolvasztása súly vagy idő alapján.
 • Óra beállítás gomb
 • Stop / Törlés gomb
 • Start / +30 mp gomb: A készülék elindítása vagy a sütési idő növelése 30 másodpercnyi maximális teljesítménnyel.
 • Beállítás forgatógomb: A sütési idő, a súly vagy a funkció beállítása.

A kezelés tehát a felsorolt gombok segítségével történik. A folyamat egyszerű, az összetettebb funkciók esetében is maximum 3 lépésből áll. Kiválasztjuk a használni kívánt funkciót, ezután ha a funkciónál szükséges beállítjuk a behelyezett élelmiszer tömegét és a melegítési/sütési folyamat időtartamát, majd elindítjuk a programot. A rutin funkciók, mint a 30 mp-es melegítés pedig 1 gombnyomással is elindíthatóak.

Teljesítmény, további funkciók

Az AEG MFC3026S-M 900 W-os mikrohullámú és 1100 W-os Grill teljesítményére nem lehet panasz, ez elegendő erőforrást nyújt a hatékony használathoz. A Grill és a normál mikrohullámú sütésen felül hőlégbefúvás funkcióval is ellátták. A 28 literes űrtartalommal és ezzel a 3 funkcióval együttesen, egy szinte teljes értékű sütőt is kapunk ezzel a mikróval, egy legénylakásban vagy nyaralóban is el tudjuk készíteni az ételeinket tűzhely nélkül.

Néhány hasznos funkció:

 • Automata sütés: 10 ételkategória közül választhatunk. A behelyezett alapanyagot a kiválasztott ételtípushoz megfelelő, előre beprogramozott beállításokkal süti/főzi meg a készülék. Választható kategóriák: Hal, Levesek, Hús, Kenyér, Pizza, Sütemény, Tésztafelfújt, Csirke, Zöldségek, Burgonya
 • Késleltetett indítás: Beállíthatjuk, hogy a kiválasztott programot hány órával később indítsa el automatikusan a készülék.
 • Gyerekzár: A kezelőfelület lezárható
 • Kombinált sütés: A kombinált sütés 4 üzemmóddal rendelkezik. Mindegyik üzemmód meghatározott időtartam és teljesítményszint mellett kombináltan alkalmazza a mikrohullámú, grillező és konvekciós (hőlégbefúvásos) funkciókat.
 • Grill: A készülék tartozéka egy forgótányérra helyezhető grillrács, a ráhelyezett húst vagy zöldséget éppen úgy grillezhetjük, mint egy normál sütőben

AEG MFC3026S-M vélemények

A nagyobb kereskedő és árösszehasonlító oldalakon olvasható vásárlói véleményeket szemlézve erről a mikróról túlnyomó részt pozitív megjegyzéseket olvashatunk. Sok esetben említik a sokoldalúságát, a teljesítményét, a nagy méretét és a kellemes formavilágát. Negatívumként a működést jelző hangokat említik többen. Hangosnak és a fül számára bántónak értékeli néhány hozzászóló, illetve hiányolják a hang kikapcsolásának lehetőségét. De összességében azt mondhatjuk, hogy az AEG mikróját választók legtöbbje elégedett a döntésével.

Összegzés

Az AEG MFC3026S-M, ahogyan a fenti sorokból is kiderül, teljeskörűen képes kiszolgálni egy kisebb háztartás sütést/főzést érintő igényeit. Az 50 000 Ft környéki árért kapunk egy nagy űrtartalmú, Grill, Mikrohullám és Hőlégbefúvás funkcióval is rendelkező mikrohullámú sütőt számos további extra tulajdonsággal.

Mikrohullámú sütő teszt – Zárszó

Ígéretünkhöz híven bemutattunk 5 TOP szabadonálló mikrohullámú sütőt. Megnéztük, hogy mit nyújt egy jó ajánlat a 20 ezer Ft-os kategóriában, ugyanezt a 30-40-50 ezer Ft-os fogyasztói árrral bezárólag. Jól látszik, hogy lényeges tudásbéli különbségek mutatkoznak egyes készülék között, noha ezt meg is kell fizetni. A legegyszerűbb melegítésre elegendő modellektől eljutottunk a már-már egy sütővel vetekedő képességűekig. Természetesen embere és élethelyzete válogatja, kinek mire van szüksége. Így a mikrohullámú sütő választás esetében is érdemes mérlegelni, hogy milyen funkciókra van valóban szükségünk és mi az, ami persze jól hangzik, de valószínűleg soha nem használnánk ki.

Mikrohullámú sütő választás előtt állsz? Ezt is érdemes elolvasnod!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Hozzászólás elküldése
Neved